Uni on enemmän kuin vain rentoutumisen hetki – se on kehon ja mielen kokonaistilaa säätelevä elintärkeä prosessi. Sitä voisi vaikka kutsua kehon huoltotauoksi, jossa kaikki tärkeät järjestelmät saavat tarvitsemansa breikin. Mutta entäpä silloin, kun uni on katkonaista ja stressitasot korkealla. Miten tämä vaikuttaa uneen, hormonitasapainoon ja yleiseen hyvinvointiin…
Adrenaliini ja Noradrenaliini
Adrenaliini ja noradrenaliini ohjaavat vireystilaasi. Päivällä ne pitävät vireystilan korkealla, mutta öisin niiden tasot normaalisti laskevat, kun keho valmistautuu uneen. Tämä hormonitason lasku auttaa kehoa rauhoittumaan ja parasympaattista hermostoa aktivoitumaan. Tilaan, joka on kuin kehon rauhoittava “lataustila”. Joskus kuitenkin, kun stressitasot ovat korkealla, voivat stressihormonit jäädä korkealle myös yöllä. Tämä johtaa useimmiten katkonaisempaan uneen ja aamuihin, jotka ovat kaikkea muuta kuin virkistäviä.
Stressi ja Uni: Kilpasiskot
Sympaattinen hermosto, joka ylläpitää kehon aktiivisuutta ja valppautta, joutuu kilpasille parasympaattisen järjestelmän kanssa nukahtaessamme. Kun stressitasot ovat korkeat, sympaattisen hermoston ylivireys voi vaikeuttaa nukahtamista. Tämä tilanne voi johtaa katkonaisiin yöuniin, jolloin emme saakaan riittävästi elintärkeää syvää unta ja, joka puolestaan vaikuttaa esim. verenpaineeseen ja pulssiin. Kun stressihormonit, kuten adrenaliini ja kortisoli, ovat jatkuvasti korkealla, ei tilanne ole vain epämiellyttävä, vaan vaikuttaa myös monin negatiivisin tavoin terveyteen.
Krooninen stressi ja univaje voivat johtaa sydän- ja verisuonisairauksiin ja lisätä riskiä esimerkiksi diabetekseen ja ylipainoon. Tästä syystä on tärkeää ymmärtää, kuinka stressi ja unen puute voivat vaikuttaa kehoon pitkällä aikavälillä.
HPA-Akseli ja Kortisolitasot
HPA-akseli, tuo kehon stressivasteen pääsäätelijä, toimii myös vuorokausirytmin mukaan. Kortisolitasot nousevat aamuyöllä valmistamaan kehoa heräämiseen. Jos kehon kortisolituotanto on jatkuvasti liian korkealla, vapautuu elimistöön myös aamuyön tunteina tavallista enemmän kortisolia ja tämä voi johtaa monelle tuttuun ja todella epämiellyttävään aikaiseen heräämiseen taikka useamman tunnin valvomiseen keskellä yötä. Kortisolitasot saavuttavat huippunsa juuri ennen heräämistä. Kuitenkin, jos uni on katkonaista tai puutteellista, kortisolitasot voivat jäädä korkealle ja häiritä normaalia unirytmiä. Tämä saattaa johtaa siihen, että nukahtamisvaikeudet ja yön aikaiset heräilyt lisääntyvät.
Unen Puute ja Stressijärjestelmät
Unen puutteella on voimakas vaikutus stressijärjestelmiin. Kun uni jää vajaaksi tai huonolaatuiseksi, sympaattinen hermosto pysyy jatkuvasti aktiivisena, mikä puolestaan nostaa pulssia ja verenpainetta. Krooninen univaje voi myös johtaa rakenteellisiin, eli konkreettisesti fyysisiin muutoksiin aivoissa ja vaikuttaa kognitiiviseen toimintaan ja tunnevireyteen. Tämä voi tehdä keskittymisestä vaikeaa ja lisätä stressiä.
Uni ei ole vain lepoa – se on myös aikaa, jolloin aivot prosessoivat tietoa ja tapahtumia. NREM-unen aikana käydään läpi päivän tapahtumia ja tallennetaan muistoja. REM-uni puolestaan auttaa prosessoimaan ja yhdistämään muistot. Kortisoli, joka nousee aamuyöllä, vaikuttaa näihin prosesseihin osaltaan ja sillä on paikkansa sopivassa määrin. Liian korkeat kortisolitasot voivat kuitenkin häiritä muistojen tallentamista ja vaikuttaa negatiivisesti kognitiivisiin toimintoihin. Esimerkiksi vakavat stressihäiriöt, kuten masennus, voivat johtaa vaikeuksiin REM-unessa ja muistin häiriöihin.
Ratkaisu: Ymmärrä Kehosi Signaalit ja Toimi
Sen ymmärtäminen, miten uni ja stressi vaikuttavat kehon hormonitasapainoon, on avain kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Jos kamppailet katkonaisen unen tai korkeiden stressitasojen kanssa, ota aikaa tunnistaa ja käsitellä stressitekijöitäsi. Etsi luonnollisia keinoja parantaa unen laatua ja vähentää stressiä. Tämä voi tarkoittaa säännöllistä liikuntaa, rentoutumistekniikoiden kokeilemista tai yksinkertaisesti ajan ottamista itsellesi.
Ymmärtämällä kehosi tarpeet ja miten reagoit erilaisiin asioihin ja tilanteisiin voit löytää tasapainon, joka auttaa sinua saavuttamaan rauhallisen unen ja paremman elämänlaadun. Unen ja stressin hallinta ovat avaimia hyvinvointiin, joka ulottuu kehon ja mielen kaikille tasoille.
Haluatko Feminawayn parhaat vinkit hormonitasapainon tukemiseen suoraan sähköpostiisi? Liittymällä Feminawayn MAKSUTOMAAN naisten yhteisöön saat vinkkimme ensimmäisten joukossa!